En az 6 ay süre ile sadece anne sütü verilmesi uygundur.
Batikon ve mersol gibi iyot içeren antiseptikler bebeği tiroid fonksiyon testlerinde bozulma oluşturduğu gösterildiği ve göbeğin geç düşmesine neden olduğu için kullanılması uygun değildir. Bu nedenle günde bir ya da iki kez %70 alkol ile bakımı uygundur.
Her yenidoğan bebeğe doğumda mutlaka K vitamini yapıldıktan sonra en az bir yıl süre ile D vitamini verilmelidir.
Çölde yaşayan ve anne sütü alan bebeğin bile su ihtiyacının olmadığı görülmüştür.
Bu nedenle ilk 6 ay anne sütü alan bebeğin su ihtiyacı yoktur.
Emen bebek sadece acıktığı için değil susadığı, dışkılama ihtiyacı duyduğu, ağrı kesici amacıyla, oral tatmin ve kucaklanma isteği gibi bir çok nedenlerle emdiği için her istediğinde emzirilmelidir.
Normal steril bakım uygulanan göbek bağı bebek 10-14 günlük iken düşer.
Süt yapan hormon olan prolaktin özellikle gece yarısından sonra salgılandığı için en fazla süt üretimi gece yarısından sonra olduğundan, gece yarısından sonra emzirme bebek için oldukça faydalıdır.
Anne sütü sağıldıktan sonra, buzdolabının birinci rafında 24 saat, buzluk altındaki donmuş et erime rafında 48 saat, no-frost buzlukta (-180C) 3 ay, derin dondurucuda (-200C ve altı) 6 ay
Kışın 22-24 yazın ise 26-27 C olması ve yazın klima kullanılarak ortam ısısının 30 derecenin altına düşürülmesi gerekir.
Kız bebeklere fileli küvette banyo yapılmalı ve küvet içine 3-4 parmak ve 36 derece su konularak yapılmalıdır. Her yıkamada sabun şampuan kullanılması konak oluşumunu arttırdığı için haftada 1 kez sabun şampuan kullanılmalı diğer günler sadece su dökülmesi uygundur.
Bebeğinizin ağırlığı ilk 2-3 ay günde 20-30 gram artmalıdır. Ancak 3 aydan sonra bebeklerin kilo alım hızı 15-29 g/ güne gerileyecektir.
Bebek sadece anne sütü veriyor ve 6. aydan sonra da anne sütü yanı sıra ek gıdalar veriyor ise 12 aylık iken odanın ayrımı gündeme gelmelidir. Anne sütü almayan ,mama ile beslenen bebeklerin odaları 3-5 aylık iken ayrılabilir.
En az 10 kg olana ve 1 yaşına dek bebekleri arkaya bakacak şekilde anakucağı tarzında olan araba koltuğuna yerleştirin bebek 10 kg olduktan sonra gerçek araba koltuğuna oturabilir.
Yenidoğanlar 15-16 saat uyurken bebeğin büyümesi ile bu süre kısalır ve 1 yaşında 24 saatin 10-12 saaatini uykuda geçirirler.
Bebeklerin doğduklarında göz rengi gri-mavi olabilir kesin göz rengi 4-5 aylık iken kesinlik kazanır.
• Her emmeye bir yutkunma eşlik etmesi
• Günde 6-7 kez idrar yapması
• Günde 2-4 den sarı renkli gaita
• Doğum kilosuna 10-12 günlük iken ulaşır
• Memede uyuma
• Meme emerken hardal rengi-sarı dışkılama
3 aylıktan itibaren kanguru kullanılır. Özellikle kız bebeklerin altına kaka yapmamış olmaları gerekir.
Geç yürüme, parmak ucunda yürüme alışkanlığı, kafa travması tarzı yürüteç kazaları, bacaklarda eğrilikte belirginleşme yaptığından bebeklere yürüteç önerilmez.
Ek gıdaya öncelikle yoğurt ile başlanmalı ardından alerjik özelliği olmayan meyvelere geçilmelidir.
Muz, elma, şeftalidir.
Uçak kalkış ve inişte basınç değişikliği yarattığından orta kulakta sıvı toplanması söz konusudur. Bebekler yetişkinler gibi spontan yutkunamayacağı için iniş ve kalkışlarda ya meme ya da biberonla su veya mama emmelidir.
Bebeklerde yeterince miyelinizasyon olmadığından nesneleri ilk 4-6 ay çift gördüklerinden tek görüntü oluşması için şaşı olurlar. 6 aydan uzun süren şaşılıklarda göz hekimi muayenesi önerilir.
Ani bebek ölümü en çok 2-5 aylar arası ortay çıkan çok dramatik bir tablodur. Bunun önlenmesi için bebek sırt üstü yatmalı, büyük baş bereleri ve çok yumuşak döşek kullanılmamalı, yastık 9. aya dek önerilmemelidir. Evde sigara içilmemeli, 6 aydan evvel bebek ebeveyn odasında ayrılmamalı, Yüzüne tülbent ve üzerine ağır yorgan ve battaniye örtülmemeli, oda ısısı ne 16 derece altında ne de 33 derece üzerinde olmamalıdır.
Kusma patolojik bir nedenle ve genellikle bulantı ve öğürmeyi takiben olur ve çoğu zaman fışkırır niteliktedir ve bebekte kilo kaybı ile beraberdir. Oysa taşma (reflü) fazla beslenme sonrası öğürtüsüz mide içeriğinin ağza gelmesidir ve ilk 6-9 ay fizyolojik kabul edilir. Ancak kilo kaybı, anemi, bronşiolit ile beraber ise mutlaka doktora danışılmalıdır.
• Bebeğinizi masada yalnız bırakmayın.
• Banyo küvetine 5 cm.den fazla su koymayın. Altına havlu koyarak kaymasını engelleyin.
• Evcil bir hayvanla bebeğinizi yalnız bırakmayın.
• Beş yaşın altındaki kardeşiyle bebeğinizi yalnız bırakmayın.
• Bebeğin üzerinde veya karyolasında 12 cm.den uzun kurdele-ip bulundurmayın.
• Evde yangın dedektörleri kullanın.
• Bir bebek baş kontrolünü tam olarak kazanmadan havuza girmemelidir. 6 ay altı bebekler 28-29 0C altında suya sokulmamalı.
• On dört yaşın altında bakıcıyla bırakmayın.
• Bebeği havaya atmayın ve sarsmayın.
• Bebeği hiçbir zaman evde bir an bile yalnız bırakmayın.
• Arabada bebeğinizi yalnız bırakmayın. Sıcak havada sıcak çarpması riskini unutmayın.